
Mai aproape de mare: stilul nautic
Pentru cei ce își doresc (sau au deja) o casă de vacanță la mare, echipa Acentric Design vă propune un stil specific zonelor de litoral. Stilul nautic, sau marinăresc, este perfect pentru cei îndrăgostiți de mare și de tot ceea ce reprezintă ea: libertate, relaxare și voie bună. Avantajul principal al unei astfel de amenajări este că nu necesită un efort prea mare pentru a crea o atmosferă de vacanță. Secretul unui interior nautic reușit este potrivirea unor elemente de accent astfel încât ideea de mare și plajă să fie sugerată prin cromatică și obiecte decorative tematice.
Spre exemplu un model dungat albastru cu alb este emblematic pentru tot ceea este legat de marină. Perdele cu modele dungate alb-albastre, tapițerii și covoare în același stil sunt ideale pentru a induce un aer pelagic. Dincolo de culori există o gamă extrem de variată de obiecte decorative tematice ce sunt direct legate de viața pe mare: frânghii/parâme, timone, ancore, busole, ocheane, hărți maritime, proiectoare navale, colaci de salvare, modele miniaturale de corăbii și multe altele. Pentru o abordare pescărească se pot folosi năvoade, vâsle, scoici sau stele de mare. Din acest punct de vedere posibilitățile sunt aproape nelimitate, însă este important de știut că orice amenajare tematică trebuie gândită cu atenție astfel încât ambientul să nu devină supraîncărcat. Menținerea unui echilibru estetic în astfel de spații este esențială iar cel mai mare risc este devierea design-ului în kitsch. De aceea specialiștii din cadrul firmei Acentric Design vă recomandă alegerea câtorva elemente dominante (nu mai mult de 2-3) pe care să le folosiți într-o cameră. Astfel puteți personaliza fiecare încăpere în funcție de specificul ei: scoicile și stelele de mare se potrivesc foarte bine în baie în timp ce un living va capătă o notă sofisticată dacă atârnați pe pereți hărți vechi înrămate, panoplii cu ocheane sau dacă puneți pe un raft modelul unei corăbii cu vele sau un astrolab.
Texturile sunt un alt aspect important într-o amenajare nautică iar lemnul este cea mai potrivită alegere. De exemplu o dușumea imită cu succes puntea unei corăbii, contribuind vizual și tactil la crearea unei atmosfere unice. Pentru un plus de autenticitate se pot folosi scânduri vechi, însă acestea sunt relativ greu de găsit și de obicei necesită recondiționări și tratamente speciale; în acest caz se pot folosi o serie de tehnici de antichizare prin care se pot reproduce caracteristicile estetice ale lemnului învechit. În cazul unei abordări mai atipice se poate opta pentru piese de accent (corpuri de iluminat, mic mobilier, obiecte decorative) din lemn recuperat din mare, al cărui impact vizual este cu adevărat special, fiind un material “prelucrat” de forțele naturii. Frânghiile din cânepă ce amintesc de parâmele corăbiilor de demult au de asemenea o textură reprezentativă pentru stilul nautic, la fel și pânzele groase ce imită velele.
Acestea sunt doar câteva detalii care pot transforma un interior insipid într-un “vas de croazieră” în care vă veți simți relaxați și fără de griji. O ultimă mențiune ar fi faptul că amenajările în stil nautic au și o componentă emoțională. Marea este în mod natural asociată cu vacanțele de vară petrecute pe litoral, cu superbele răsărituri văzute de pe plajă și cu plăcerea de a înota în apa răcoritoare într-o zi toridă. Astfel, de fiecare dată când asociem un obiect sau un simbol cu ideea de mare și plajă ne vom aminti de momentele plăcute de concediu. De aceea atenția pentru detalii este esențială pentru crearea unei atmosfere ideale iar echipa Acentric Design vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta pe parcursul acestui proces deloc simplu.