Între clasic și modern
Fiecare persoană ar un stil aparte, un fel unic de a fi, ceea ce se poate observa în modul în care se îmbracă, în accesoriile pe care le poartă, dar mai ales în felul în care își amenajează căminul. Locuința este un spațiu intim care trebuie să degajeze o atmosferă compatibilă cu personalitățile celor ce locuiesc în acel spațiu. Spre deosebire de o garderobă, care poate fi schimbată sau actualizată în funcție de trendurile sezoniere, o amenajare interioară presupune eforturi considerabile ș de aceea este important să vă alegeți un stil care nu doar arată bine, ci vă face să vă simțiți bine.
De aceea echipa Acentric Design vă poate consilia în găsirea abordării potrivite pentru dumneavoastră și căminul pe care îl visați. Vă propunem în acest sens o serie de articole în care vom aborda diverse stiluri și trenduri în amenajările interioare pentru a vă inspira și ajuta în conturarea unei atmosfere pe placul dumneavoastră. Pentru început vă vom prezenta succint cele mai des-întâlnite stiluri: cel clasic, asociat (de multe ori în mod greșit) cu persoanele conservatoare și cel modern, al cărui dinamism minimalist poate induce uneori un sentiment de impersonalitate a spațiului. Acestea sunt din multe puncte de vedere stilurile fundamentale ale designului de interior contemporan, mai ales că foarte multe alte genuri de amenajări interioare derivă din acestea (bo-ho, shabby chic, cottage, mid-century, industrial, minimalist etc.), stiluri pe care le vom analiza în articolele viitoare. În final vom trece în revistă o abordare progresistă, prin care cele două stiluri sunt îmbinate într-un context unitar.
Stilul clasic este definit prin confort și opulență vizuală, fiind derivat din decorurile europene de perioadă. O astfel de amenajare este un fel de usă, din lemn masiv și minuțios sculptată cu motive heraldice, prin care putem privi trecutul. Spre exemplu un cabinet sau un birou în stl clasic ne poartă într-o lume demult apusă, în care plasticul și obiectele produse în masă nu își au locul. Un astfel de interior degajă o atmosferă menită să faciliteze munca intelectuală și să ofere interlocutorilor un cadru intim. Aranjamentul unor astfel de spații este extrem de important, ele fiind rezultatul unui proces complex prin care fiecare piesă de mobilier este atent încadrată în contextul spațial pentru a maximiza utilitatea respectivei camere/săli.
Interioarele clasice sunt conturate, sau mai bine spus dominate de siluetele lor; fotolii cu spătare înalte și brațe evazate, piese de mobilier elaborate, mese cu picioare stilizate sub forma unor gheare și alte modele zoomorfe sau fitomorfe ale căror caracteristici heraldice își au de obicei originile în stilul englez, francez sau în neoclasicismul italian. Un interior clasic se remarcă printr-o volumetrie robustă, evidențiată prin elemente de inspirație arhitectonică: capiteluri, frize și cornișe, motive zoomorfe neogotice etc. În ceea ce privesc culorile, mobilierul este în general în nuanțe închise, contrastând cu tonurile neutre sau pastelate ale ambientului. Lemnul masiv este obligatoriu într-o amenajare clasică, evidențiat prin elemente de accent sculptate, ce contribuie la eleganța formală a stilului.
Într-un cadru clasic se poate simți un aer de calmitate, totul este ordonat și nimic nu este lăsat la voia întâmplării, fiecare element de mobilier având un scop bine gândit. Este obligatoriu ca piesele de mobilier să fie asortate iar gradul de permisivitate este foarte redus în cazul unor elemente decorative care nu fac parte din tematica încăperii. În general mobilierul este poziționat în raport cu axele centrale ale camerei, urmărindu-se astfel o simetrie spațială totală, mai ales în cazul corpurilor pereche. Din punct de vedere al accesorizării, antichitățile sunt cele mai recomandate, în special sculpturile din marmură sau bronz, porțelanurile, ceasurile de semineu sau cu pendul, tablourile clasice cu rame masive etc. În încheiere, stilul clasic este pretabil persoanelor formale care vor un ambient călduros, stilat și organizat.
Arhitectura și designul modern, incluzând și amenajările interioare, este un stil inspirat de curentul artistic modernist de la începutul secolului XX. Din acest punct de vedere, interioarele moderne sunt opuse celor clasice, ceea ce este foarte vizibil în abordarea spațială: simetria este privită mai degrabă ca un impediment, la fel și ornamentele nenecesare. Designul modern refuză opulența specifică amenajărilor clasice. Astfel, stilul modern se remarcă printr-o compoziție minimalistă, geometrizarea formelor, o cromatică limitată la tonuri pământii sau nonculori și orientarea către spațiile deschise.
Este un stil care reinventat relația noastră cu spațiul și estetica pentru a ne apropia mai mult de el. O clădire devine astfel mai mult decât o structură locuită, fiind înțeleasă mai degrabă ca o mașinărie menită să asigure toate funcțiile unei vieți confortabile. Ergonomia primează în fața dorinței de a epata iar eficiența este esențială. Din punct de vedere estetic putem discuta de o abstractizare a spațiului deoarece nu există delimitări foarte clare într-o amenajare modernă. Liniile și unghiurile mobilierului sunt preponderent drepte și au mai degrabă rolul de a contura într-un mod subtil spațiul, nu de a-l secționa sau de a-l împărți în zone și sectoare. Acesta este și motivul pentru care un design modern necesită mult spațiu deschis, în care formele se integrează într-o atmosferă lejeră, aproape aerială.
În ceea ce privește mobilierul, stilul modern implică o abordare sincretică în care diverse materiale sunt prelucrate și combinate folosind tehnologii (relativ) noi. Cromul, inoxul, sticla, plasticul, vinilinul sunt materiale des-întâlnite în amenajările moderne. De aceea poate fi perceput drept un stil relativ steril ce denotă în unele cazuri o atmosferă rece și impersonală. Din punct de vedere al decorațiunilor, acestea trebuie să fie reduse la număr și să păstreze linia interiorului: sculpturi minimaliste, ceramică și tablouri moderniste, corpuri de iluminat futuriste, etc. Interiorul modern este un mix de funcționalitate, compoziție atentă, linii și geometrie clar articulate. În acest sens, materialitatea inerentă unei forme este o parte integrantă a limbajului de proiectare, axat pe simplitate vizuală și confort.
Pentru cei care doresc căldura și eleganța unui interior clasic dar vor totuși o atmosferă modernă, există designul mixt sau de tranziție. Acest trend relativ nou poate fi definit cel mai bine ca o reinterpretare actualizată a stilului clasic și se manifestă prin coeziunea unor elemente aparent antitetice: curbele se combină cu linii drepte pentru a oferi un aspect care echilibrează atributele masculine și feminine pentru un design confortabil, relaxant și necomplicat. Lipsa ornamentării opulente și decorarea cu accesorii minime conferă stilului mixt un aer simplu dar în același timp sofisticat.
Permisivitatea unei astfel de abordări este definitorie, iar avantajul este posibilitatea de a individualiza un spațiu și de a crea o atmosferă personală și intimă. Din acest punct de vedere designul mixt este ideal pentru cei care își doresc un cămin “după chipul și asemănarea lor”. Un aspect foarte important într-o astfel de amenajare este echilibrul, mai ales că discutăm de elemente aparent antagonice. De aceea este necesar ca fiecare detaliu să se integreze în spațiu și să contribuie la coezivitatea atmosferei.
Mai degrabă decât să fie blocată în supradozarea vizuală tipică spațiilor clasice, o amenajare mixtă împrumută liniile curate și natura simplistă care definește designul contemporan. Paletele de culori sunt de obicei neutre și subtile și pot fi monocromatice, cu accente îndrăznețe ce însuflețesc spațiul. Spre deosebire de mobilierul modern, stilul mixt se concentrează pe confort și practicalitate pentru a satisface nevoile unei familii active. Se pot folosi piese tapițate, dar este necesar ca acestea să fie minimaliste, fără elemente florale sau modele complexe tipice mobilierului clasic. Textura este importantă iar țesăturile pot varia de la materiale durabile la țesături sofisticate, singura condiție (deja menționată) fiind simplitatea grafică. Finisajele din lemn sunt de obicei calde, păstrând tonurile naturale. Acestea pot fi combinate cu elemente moderne, cum ar fi sticla și cromul, cu mențiunea ca aceste elemenete să fie de accent și nu predominante. Un mix echilibrat de mai multe materiale și texturi este adesea folosit pentru a crea un ambient intim și relaxant. Scopul este de a obține un interior sofisticat și în același timp la modă. Este potrivit pentru cei cărora le plac combinațiile inedite și nu pot fi definiți de un singur stil.