Amenajari InterioareMisterios și romantic: Stilul mediteranean

Misterios și romantic: Stilul mediteranean

Bazinul Mării Mediterane este o una dintre cele mai interesante regiuni de pe planetă. Cu o diversitate culturală de neegalat și o istorie milenară, țărmurile acestei mări sunt pline de mister și farmec. Marea Mediterană a reprezentat încă din perioada Antichității un spațiu de confluență culturală în care ideile și bunurile comerciale au circulat din sud spre nord și din est spre vest (și viceversa). Acest fenomen s-a manifestat și la nivel arhitectural, anumite elemente decorative fiind “importate” de-a lungul vremii de la o civilizație la alta. Așadar stilul mediteranean este mai degrabă un amestec de stiluri, ceea ce permite o abordare eterogenă, sau se poate opta pentru o tematică specifică. În acest sens există mai multe direcții estetice derivate din culturile Mării Mediterane: Grecia, Italia, Spania (Sudul Europei), Magreb (Nordul Africii – Maroc, Algeria, Tunisia, Egipt), Turcia, Liban, Israel (Vestul Asiei sau Orientul Mijlociu).

Amenajările mediteraneene au în comun ideea de a aduce natura în case, de a estompa granița dintre exterior și interior. De aceea spațiile deschise, cu ferestre mari se pretează cel mai bine pentru un design în stil mediteranean. O altă caracteristică este aerul rustic, dobândit mai ales prin folosirea unor finisaje “brute” și a materialelor naturale. O podea cu plăci de teracotă sau o dușumea din lemn antichizat, pereți finisați în stil calcio vecchio sau cu tadelac sunt specifice zonelor mediteraneene. Grinzile de lemn expuse sau cărămizile aparente  se potrivesc de minune într-o astfel de amenajare. Din punct de vedere arhitectonic, într-un interior mediteranean se pot regăsi arcade, coloane, nișe sau frize decorative. Mozaicul, în special cel marocan, a cărui geometrie policromă este inconfundabilă, reprezintă genul de accent ideal pentru un plus de exotism ambiental.

Stilul Mediteranean

Amanajare in stil mediteranean by Acentric Design

În general designul mediteranean este dominat de culori naturale: diverse tonuri de albastru (de la bleu la cobalt), nuanțe de bej și maro, ocru și nu în ultimul rând albul. Mobilierul trebuie să fie în ton cu ideea de natură, ceea ce exclude furnirurile sintetice. Lemnul masiv și ratanul sunt de preferat, iar în cazul unei amenajări cu influențe magrebiene, mobila intarsiată cu sidef este  alegerea perfectă. O alternativă pentru anumite piese de mobilier (scaune, mese, canapele, rafturi) este fierul forjat, a cărui utilizare este specifică mai ales zonelor de coastă din Italia și Spania.

O altă caracteristică a stilului este prezența textilelor, covoarele fiind obligatorii într-o astfel de amenajare. Acestea pot fi înlocuite și cu rogojini din fibre naturale. Sunt preferate perdelele monocrome, cu o densitate medie spre scăzută pentru a permite luminii naturale să pătrundă în casă. Împletiturile sau pledurile rustice sunt și ele prezente în amenajările mediteraneene și contribuie la diversitatea texturilor din ambient.

Deoarece acest stil are o accentuată componentă culturală, obiectele decorative scot în evidență acest aspect. Fie că este vorba de sfeșnice și bronzuri specifice interioarelor din Spania sau Italia, cufere vechi, ceramică grecească, candelabre marocane sau perne din piele egipteană, toate acestea pot aduce un plus de personalitate ambientului atunci când sunt integrate corect. Ca și în cazul altor stiluri, designul mediteranean trebuie gândit cu atenție astfel încât fiecare element decorativ să contribuie la coeziunea estetică a spațiului. Echipa Acentric Design este specializată în amenajarea spațiilor tematice și vă poate ajuta în crearea unui interior mediteranean veritabil.

logo

Bine ați venit la Acentric Design, începutul de a avea ceva cu adevărat minunat! Creați-vă proiectul de arhitectură sau design de interior.

Contactați-ne acum!