
Stilul clasic: eleganța trecutului
Eleganță, rafinament și solemnitate, toate aceste atribute se regăsesc în stilul clasic. Un interior clasic se remarcă prin simetrie și echilibru, ceea ce presupune existența unui punct focal (șemineu, masă de dining, o sculptură monumentală) față de care restul mobilierului trebuie aranjat cât mai armonios, respectând proporțiile volumetrice. Astfel punctul focal poate fi flancat de două comode identice, sau de un set de fotolii asortate. Este recomandat ca în spațiile rezidențiale să se mențină tematica și paleta cromatică în toate camerele, astfel încât să existe simetrie și continuitate.
Principalul avantaj al stilului clasic este acela că nu se demodează, nefiind afectat de trend-urile sezoniere. Pentru un stil clasic autentic, o sursă de inspirație este arhitectura greacă și romană din perioada Antichității, perioadă ce a influențat Clasicismul (sec. XVII-XVIII) și Neoclasicismul (sec. XVIII-XIX). Practic, stilul clasic pe care îl regăsim în amenajările contemporane este o reinterpretare a acestor curente artistice. Există o serie de variații ale stilului clasic, definite fie printr-o abordare opulentă (Louis XVI, Rococo, Baroc venețian) fie prin elemente de inspirație antică ce presupun o estetică mai subtilă.
Cromatica specifică stilului clasic este în esență inspirată din natură. Prin definiție albul este o (non)culoare clasică ce amintește de edificiile din Grecia antică. Atunci când se optează pentru alb ca ton predominant, este recomandată folosirea unei variații de alb precum albul fildeș sau albul coaja de ou. În acest caz accentele de auriu aduc un plus de eleganță spațiului. Nuanțele de galben, albastru, verde, maro și unele tonuri de gri și bej se pretează foarte bine într-o amenajare clasică.
Interioarele clasice sunt conturate, sau mai bine spus dominate de siluetele lor; fotolii cu spătare înalte și brațe evazate, piese de mobilier elaborate, mese cu picioare stilizate sub forma unor gheare și alte modele zoomorfe sau fitomorfe ale căror caracteristici heraldice își au de obicei originile în stilul englez, francez sau în neoclasicismul italian. Un interior clasic se remarcă printr-o volumetrie robustă, evidențiată prin elemente de inspirație arhitectonică: capiteluri, arcade, pilaștri decorativi, frize și cornișe, motive zoomorfe neogotice etc. Mobilierul este în general în nuanțe închise, contrastând cu tonurile neutre sau pastelate ale ambientului. Lemnul masiv este cel mai indicat într-o amenajare clasică, evidențiat prin elemente de accent sculptate ce contribuie la eleganța formală a stilului.
Stilul clasic implică ideea de cadru formal, în care totul este ordonat și nimic nu este lăsat la voia întâmplării, fiecare element de mobilier având un scop bine gândit. Este obligatoriu ca piesele de mobilier să fie asortate iar gradul de permisivitate este foarte redus în cazul unor elemente decorative care nu fac parte din tematica încăperii. În general mobilierul este poziționat în raport cu axele centrale ale camerei, urmărindu-se astfel o simetrie spațială totală, mai ales în cazul corpurilor pereche. Din punct de vedere al accesorizării, antichitățile sunt cele mai recomandate, în special sculpturile din marmură sau bronz, porțelanurile, ceasurile de semineu sau cu pendul, tablourile clasice cu rame masive etc. În ceea ce privește selecția materialelor, sunt preferate cele naturale: lemnul (inclusiv esențe exotice precum mahonul sau abanosul), marmura, piatra, diverse metale (bronz, alamă, argint). Păstrând același registru, trebuie evitate textilele sintetice. Astfel catifeaua, brocartul, mătasea, pânza de bumbac simplă sau cu modele înflorate, toate acestea sunt recomandate pentru tapițerii, draperii și lenjeriile de pat.
Stilul clasic este pretabil persoanelor formale care vor un ambient, stilat, organizat și atemporal. Opțiunile pentru acest stil sunt variate și complexe, ceea ce implică și un grad înalt de personalizare. Reversul medaliei implică riscul, destul de ridicat, de a devia în kitsch, deoarece este extrem de dificilă găsirea unui echilibru între finisaje, cromatică, volumetria și simetria mobilierului și accesorizarea potrivită. De aceea specialiștii Acentric Design vă pot ajuta în crearea unui interior clasic veritabil și de bun-gust.