Amenajari InterioareInfluenta spatiului asupra comportamentului si randamentului uman

Influenta spatiului asupra comportamentului si randamentului uman

Stilul de viață urban contemporan, deși are o gamă de avantaje evidente, se remarcă prin condiționarea indivizilor la un trai aproape ermetic. În afara cătorva excepții de profesii a căror activitate presupune lucrul în exterior, majoritatea orășenilor își petrec peste 90%[1] din viață înăuntrul structurilor rezidentiale, comerciale, administrative sau în vehicule și diverse mijloace de transport. Este un comportament fundamental diferit față de  societățile antediluviene unde existența umană era dependentă de natură și nevoită să fie în armonie cu ea.

Trebuie să înțelegem că evoluția culturală și tehnologică de astăzi este rezultatul unei parazitări duse la stadiul de epuizare a mediului înconjurător. Reversul medaliei este că nivelul de poluare în marile orașe ale lumii a atins cote alarmante. Mai tragic este faptul că o problemă crucială precum încălzirea globală este în continuare dezmințită sau ignorată de o bună parte a oamenilor care au contribuit direct sau indirect la catalizarea acestui proces. Așadar ne-am condamnat singuri la o viață din ce în ce mai artificializată. Este o situație nefericită pe care suntem nevoiți să o acceptăm și trebuie să căutăm soluții pentru minimalizarea efectelor negative. În acest sens percepția indivizilor asupra spațiilor joacă un rol esențial în procesul de îmbunătățire a calității vieții. Între oameni și spațiu există o interacțiune bidirecțională, pentru că modul în care ne organizăm spațiile ne poate determina comportamentul.  Un mediu aglomerat, întunecos și insalubru va genera o stare de nesiguranță ce se mainifestă mai ales prin stres și teamă. De aceea este important ca locul pe care îl numim casă să corespundă unor standarde ce ne vor garanta o existență liniștită și posibilitatea unei vieți fericite.

 

 

Kowloon Walled City din Hong Kong – unul dintre cele mai extreme cazuri de supraaglomerare urbană – peste 50.000 de rezidenți înghesuiți într-un perimetru de 2,6 hectare. Cartierul a fost demolat între anii 1993-1994.

Spațiul în care ne petrecem cea mai lungă perioadă de timp este cel rezidențial. O caracteristică esențială a spațiului în care locuim este intimitatea pe care acesta ne-o oferă. Prin personalizare și asigurarea unor măsuri de securitate oamenii își satisfac necesitatea ancestrală a teritorialității. Acest proces implică controlul exclusiv asupra unui spațiu de către unul sau mai mulți indivizi (structurați de obicei într-o unitate familială) și asigură un grad ridicat de intimitate. Prin managementul eficient al spațiului putem stimula anumite comportamente și îmbunătăți randamentul cognitiv. Așadar dacă ne dorim să devenim mai eficienți este nevoie să acordăm mai multă atenție spațiilor în care de desfășurăm activitățile cotidiene.

 

 

Un living spațios și bine luminat amenajat într-un stil modern minimalist. Un astfel de ambient este pretabil activităților de socializare și destindere.

 

Un aspect important legat de percepția intimității pe care locuințele noastre ni-l oferă este faptul că aceste spații sunt (sau ar trebui să fie) expresia personalităților noastre. Din acest punct de vedere spațiul rezidențial este singurul loc în care ne putem manifesta liber și este important să facem asta deoarece confortul fizic este incomplet fără confortul mental pe care un cămin amenajat în armonie cu felul nostru de a fi ni-l oferă. În plus trebuie să înțelegem că un spațiu pe placul nostru ne va amplifica starea de bine și va ameliora sentimentele de stres. Căminul este locul în care ne refugiem în momentele dificile, este locul în care ne simțim în siguranță în clipele de vulnerabilitate, motiv pentru care amenajarea trebuie percepută dincolo de criteriile estetice. Ne referim aici la cunoașterea și înțelegerea necesităților fiecărui individ în raporturile sale cu spațiul în care trăiește.

 

 

Stilul neo-tradiționalist, într-o abordare simplistă, inspiră rafinament și bun-gust, contribuind astfel la crearea unei atmosferăe degajate și plăcute.

Luminozitatea, cromatica, volumetria, elementele organice și decorative, texturile, toate acestea sunt aspecte ale spațialității pe care le putem manipula în avantajul nostru. Un interior amenajat corespunzător are rolul de a stimula anumite comportamente în funcție de utilitatea acelui spațiu. Un designer de interior vă poate ajuta în găsirea stilului propriu și, cel mai important, vă poate ajuta să vă transpuneți ideile în realitate.

 

 

logo

Bine ați venit la Acentric Design, începutul de a avea ceva cu adevărat minunat! Creați-vă proiectul de arhitectură sau design de interior.

Contactați-ne acum!