Amenajari InterioareAmenajarea interioară ca sursă de inspirație

Amenajarea interioară ca sursă de inspirație

Pentru multe persoane creative mediul în care își desfășoară activitatea poate afecta pozitiv sau negativ calitatea muncii lor. Acest fenomen este legat de capacitatea unui ambient de a inspira sau de inhiba energia creativă. Amenajarea interioară este un factor esențial pentru că un mediu stimulant din punct de vedere al simțurilor poate facilita procesele cognitive, însă dacă este prea încărcat și zgomotos poate contribui în mod direct la distragerea atenției. De aceea este nevoie de un echilibru care să permită menținerea stării de concentrare pe durate lungi. Este un aspect destul de subiectiv, mai ales că fiecare individ percepe diferit stimulii din jurul său. În general designerii de interior caută să identifice preferințele clienților și în funcție de acestea dezvoltă un concept estetic personalizat ce va permite beneficiarilor să lucreze eficient și în același timp să fie inspirați de respectivul spațiu.

O metodă eficientă de a aduce plusvaloare unui interior este introducerea unor piese de accent. Fie că este vorba de un obiect de artă contemporană, o statuie cu Budha meditând sau un covor marocan, astfel de obiecte decorative vor contribui la crearea unei atmosfere unice. Din acest punct de vedere atmosfera trebuie înțeleasă ca un mesaj pe care respectivul spațiu îl transmite celor ce pătrund în el.

Pentru cei care lucrează acasă este esențială delimitarea zonei în care se muncește. Acest lucru ajută la stabilirea unor limite față de restul celor care locuiesc în respectiva locuință, fie că este vorba de membrii familiei sau de colegii de apartament. Chiar dacă în casă locuiește o singură persoană, ideea de a avea un perimetru în care să ne putem desfășura activitățile contribuie fundamental la crearea unei stări de concentrare. Rutina devine parte din subconștient și atunci când mintea percepe dormitorul ca spațiu de odihnă, sau bucătăria ca spațiu de preparare a hranei, este dificil să ne rupem de obișnuința subliminală care ne determină acțiunile cotidiene. De aceea, dacă ne stabilim o cameră sau o zonă a camerei dedicată proceselor cognitive, acel spațiu se va distinge de restul activităților și va facilita o dispoziție propice pentru muncă.

 

 

Un exemplu reușit de amenajare într-un colț al camerei al unui mic birou, simplu și plin de personalitate în acelați timp.

În cazul spațiilor de birouri, este cunoscut faptul că modul în care oamenii percep mediul în care lucrează afectează în mod direct calitatea muncii lor. În industriile creative acest proces este mult mai accentuat, pentru că de multe ori cele mai bune idei spontane vin atunci când mintea nu este supusă presiunii. Un spațiu care inspiră trebuie în primul rând să fie relaxant și să permită oamenilor să se detașeze de probleme. Atunci când oamenii lucrează în birouri aglomerate și lipsite de orice logică estetică este evident că nu se vor simți bine în acele spații. Ideea conform căreia la birou trebuie să se muncească și atât, drept consecință ambientul nu are importanță este extrem de contraproductivă.

 

 

Un birou aglomerat, întunecat și plin de elemente care distrag atenția.

 

 

Multă lumină și un spațiu de lucru degajat vă vor ajuta angajații să se concentreze mai bine și să fie mai puțin stresați.

Cu toții avem nevoie de momente de respiro, când simțim nevoia să ne deconectăm pentru câteva minute. Astfel de scurte pauze au un impact mult mai mare atunci când au loc într-un ambient plăcut și echilibrat din punct de vedere estetic. Mai mult, randamentul în birourile necorepunzătoare este mult mai scăzut deoarece asupra angajaților acționează o serie de factori nocivi, de la luminozitatea scăzută la aglomerarea fizică ce contribuie la o stare de stres perpetuă. Atunci când un angajator investește în mediul de lucru al angajaților, nu doar că va dovedi apreciere față de aceștia și își va îmbunățăți relația cu aceștia, dar va genera un alt tip de eficiență. A merge la muncă cu drag și a lucra într-o atmosferă plăcută va determina angajații să se atașeze de acel loc, ceea ce se va reflecta și în veniturile companiei.

Deși această abordare este des întâlnită în Occident, percepțiile managerilor și patronilor români nu sunt întotdeuna compatibile cu astfel de idei. De aceea este important să înțelegem mai bine cum ne afectează mediul în care muncim și cum putem suplini anumite lipsuri. În concluzie, spațiile de lucru, fie ele private sau comune, în care s-au respectat anumite reguli de amenajare și care induc o anumită stare de inspirație sunt net superioare celor în care singurele considerente sunt cele ale unui buget cât mai redus.

logo

Bine ați venit la Acentric Design, începutul de a avea ceva cu adevărat minunat! Creați-vă proiectul de arhitectură sau design de interior.

Contactați-ne acum!